Optimaliseren met impact

Als je de technische kant van jouw organisatie onder de loep wilt nemen en je kwaliteit wilt verhogen, dan heb je hier zonder twijfel je mensen voor nodig. Maar hoe verhoog je nu de kans op succesvolle bedrijfsprocessen? Kan jij als bedrijfsleider invloed uitoefenen op de prestaties van je medewerkers? Is het mogelijk te optimaliseren met impact?

Kijken naar jezelf

Mensen zijn geen robots. We kunnen stellen dat er een link is tussen het gedrag en de prestaties die geleverd worden. Wil je dat jouw team topprestaties neerlegt, dan zal jij als leider invloed moeten (kunnen) uitoefenen op het gedrag van je mensen. Inspireren begint bij jezelf. Dit artikel zet in op de eerste bouwsteen die jij als leider kan inzetten om impact uit te oefenen op het gedrag en de prestaties van je mensen, ookal ben jij in realiteit niet (rechtstreeks) betrokken met deze ’technische kant’ van jouw organisatie en oefen jij de taak zelf niet uit.

Dig deep

We keren terug naar de essentie. Jouw essentie. Wat is jouw drijfveer als leidinggevende? Wat heeft ervoor gezorgd dat jij voor het vak ‘leidinggeven’ hebt gekozen? Wat doe jij graag? Heb jij een duidelijke ‘why’ waarom jij nu juist doet wat je doet? Hoe meer je invulling kan geven aan jouw persoonlijke ‘why’ als leidinggevende en hoe meer je dit uitstraalt, hoe minder ‘leeg’ jouw handelingen aanvoelen.

Oog voor je mensen

Laten we verder bouwen. Je hebt een antwoord gevormd op je persoonlijke ‘why’, maar wat voor leider ben jij? Ben je in staat de behoeften van je mensen te detecteren? Waarom doen mensen het soms wel goed en soms niet? Culturen en maatschappijen veranderen evenals de beweegreden(en) van je werknemers. Leer je hier oprecht interesse in ontwikkelen, dan zal je zien dat je organisatie groeit, want je mensen groeien. Waarom? Omdat je aandacht geeft aan je organisatie, je mensen ziet en erkend.

Ownership

Waar sta jij als leider? Naast, boven of tussen je mensen? Hoe denk jij over jezelf en hoe denk je over je team? En wat is de verhouding tussen deze gevoelens? Zie jij jezelf als oké en je medewerker ook? Goed! Dan neem je zowel jezelf als je medewerker serieus.

Een ander belangrijk aspect om eigenaarschap te creëren en te voelen is werk geven. Ha, niet moeilijk, maar kan jij duidelijk benoemen wat je van je medewerkers verwacht en welke resultaten je wilt zien? Ja? Zeer goed. Echter wordt vaak vergeten dit helder te benoemen aan het team. Het is cruciaal om duidelijk je verwachtingen van zowel het resultaat als het gedrag van je mensen te formuleren. Werk geven is ook zin geven. En als je zelf geen duidelijk antwoord kan geven op de zin van een taak, dan wordt het tijd om te elimineren. Misschien helpt ons artikel over verspillingen jou hier wel al een eindje vooruit.

Connectie

Tijd om de puntjes te verbinden en te connecteren met je mensen. Inzet is niet te koop. Als je wilt dat je als leider ‘gevolgd’ wordt, is een goede connectie doorslaggevend. Hiervoor moet je als leidinggevende geaccepteerd worden voor je rol en je positie. En die moet je verdienen.

Kan jij je kwetsbaar opstellen door je open te stellen? Ben je in staat te luisteren en te begrijpen? Je zal verder moeten graven dan het oppervlak om de diepte van je mensen te ontdekken. Want er is veel meer om over te praten dan enkel het nieuws en het weer van de dag. Maar connectie is meer dan dat. Connectie maken, wil ook zeggen dat je moet kunnen discussiëren mét elkaar, niet over elkaar. Loopt het op procesniveau niet zoals je verwacht of hebben voorgaande gesprekken hierover geen gevolg gekregen, dan moet je dit kunnen benoemen en bespreekbaar maken waarom iets niet lukt. Benoem hierbij enerzijds je observaties, zonder te oordelen, en anderzijds je gevoel en je behoeften. Deel je eigen ervaring en luister naar de ervaring(en) van je mensen.

Neem jij jezelf en je medewerker serieus en wil je dat hij/zij verantwoordelijkheid neemt? Dan kun je dit beïnvloeden door hem of haar ook als verantwoordelijke te benaderen. Dit brengt je in een situatie waarin je kan groeien als leider én als medewerker.

#knowledgeconnected

Here we are again. Bedrijfsprocessen en mensen ze zijn onafscheidelijk. Wil jij als leider impact creëren? Dan begint het bij jou. Duidelijkheid krijgen op jouw persoonlijke ‘why’, de positie die je inneemt kristalliseren en ownership voelen en realiseren. in september. spiegelt en reflecteert. Samen met jou.

Ready, set, go! Je basis en je eerste bouwsteen gelegd? lemmens. begeleidt jou en jouw team in het analyseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Let’s connect.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Je vraag:

Je opmerking: