De verspillingsziekte, minder chronisch dan we denken?

Verspillingen zijn activiteiten die geen waarde bieden voor de klant en waarvoor de klant niet wil betalen. Een ideaal werkproces is opgebouwd op basis van de klantwensen. In realiteit genereert, in vele organisaties, echter slechts een klein percentage van de activiteiten klantwaarde. Verspillingen kunnen in alle vormen en op alle plaatsen voorkomen. Ze zijn dus niet hiërarchisch gebonden.

Toch kunnen we verspillingen niet altijd zwart-wit bekijken. Soms zijn er zaken die geen meerwaarde bieden voor de klant, maar wel noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan wettelijke verplichtingen, technisch ondersteunende activiteiten, het facturatieproces, bestellingen, etc. Dit zijn handelingen waarbij er geen sprake is van klantwaarde, maar van business waarde. Het zijn essentiële stappen die niet weg te denken zijn in een proces.

Word jij nu al zenuwachtig of duizelig wanneer je deze blog leest? Geen nood, Lean helpt jou bij het identificeren en elimineren van deze verspillingen. Dit niet alleen om meer klantwaarde te verkrijgen, maar ook om de algemene prestaties van jouw organisatie te verhogen.

Alles even op een rijtje…

Oorspronkelijk werden er 7 soorten verspillingen geïdentificeerd door Taiichi Ohno, Japans industrieel ingenieur en vader van het Toyota Production System. Later is hier een achtste aan toegevoegd door Jeffrey Liker, professor industrieel ingenieur aan de universiteit van Michigan.

TRANSPORT

Deze eerste vorm van verspilling duidt op het onnodig verplaatsen van materialen. Hoeveel verplaatsingen maakt een document om de juiste inhoud en handtekeningen te verzamelen? Komen bestellingen meteen op de juiste plaats of durven ze bij jou ook even voor het magazijn te staan?

VOORRAAD

Voorraden worden vaak bijgehouden voor ‘in het geval dat’. Dikwijls is het een soort safety stock waarvan je zelf misschien stiekem moet toegeven dat je er nog nooit gebruik van hebt gemaakt. Denk ook even aan de mode industrie en de jaarlijkse solden. Hoeveel kledingstukken blijven er liggen en hoeveel reststock ontstaat er?

BEWEGING

In tegenstelling tot transport, gaat het hier over elke vorm van menselijke beweging die niet noodzakelijk is. Herken jij de situatie waarbij je al eens door het hele kantoorgebouw hebt moeten wandelen om te printen? Het is misschien wel goed voor onze stappenteller, maar toch niet zo praktisch en efficiënt.

WACHTEN

Dit spreekt voor zich. Time is money. Het kost niet alleen geld, maar het kan ook ons humeur stevig beïnvloeden. File rijden, wachten in de dokterspraktijk, wachten op een mail, wachten in de vergaderzaal, etc. In onze huidige samenleving is dit waarschijnlijk de verspilling die we allemaal het liefst willen aanpakken. Geef maar toe, we kunnen onze tijd wel nuttiger gebruiken.

OVERPRODUCTIE

Overproduceren is teveel of te snel produceren. We begrijpen allemaal digitalisering, maar toch ontstaat dikwijls de drang om documenten alsnog af te drukken. Overproductie kan ook een oorzaak zijn van voorraad. Even terugblikken op de modewereld: heel veel kleren worden de wereld ingestuurd, maar hoeveel procent hiervan wordt er daadwerkelijk verkocht?

OVERPROCESSING

Meer bewerkingen uitvoeren dan werkelijk nodig, is overprocessing. Zijn kwaliteitscontroles altijd noodzakelijk, of kunnen we er niet beter naar streven om alles van de eerste keer goed te doen?

DEFECTEN

Fouten zijn heel erg vervelend omdat ze leiden tot reparaties en rework, die hopen tijd en geld kosten.

SKILLS

Deze laatste vorm van verspilling heeft te maken met onderbenutting van talenten of resources. Kan elke werknemer binnen jouw organisatie zich volledig ontplooien? Of ontbreekt er motivatie? Waar de vorige verspillingen sterk procesgericht zijn, is de onderbenutting van talent een rechtstreeks gevolg van de managementstijl. Coachingsvaardigheden en de zoektocht naar het juiste DNA zijn cruciaal om deze vorm van verspilling te voorkomen.

Waste is only waste if you waste it. – Will.i.am

Durf jij jouw organisatie onder de loep nemen en kritisch snoeien in alle activiteiten die geen klantwaarde bieden? lemmens. helpt jou met het in kaart brengen van processen om zo verspillingen te elimineren. Om de skills binnen jouw organisatie te optimaliseren, werken wij samen met onze collega’s van in september.

Ben jij een werknemer en vrees jij er nu al voor om jouw ontslag te krijgen? Verkeerd gedacht! Het is de verantwoordelijkheid van het management om overbodige inzet zichtbaar te maken en deze inzet vervolgens goed te (her)gebruiken.

Zin om er keihard in te vliegen? Contacteer ons.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Meer artikels

Je vraag:

Je opmerking: