Just breathe.

Bewust aandacht schenken aan hoe we ademen staat meestal niet op onze dagplanning. Toch is het zinvol om eens even te ontleden wat een evidentie lijkt: B-R-E-A-T-H-E. Dit wil zeggen: Be present, Rest more, Exercise, Ask for help, Trust yourself, Happiness as priority en Engage with people. Just breathe.

Hoe adem jij doorheen jouw (werk)dag? Heb je er al eens over nagedacht hoe bevrijdend en effectief bewust ‘ademen’ kan zijn? Let’s find out.

Be present

We zijn allemaal aanwezig in het ‘nu’, het is onmogelijk om dit niet te zijn. Maar hoe beleven we deze aanwezigheid? Ervaren we het ‘nu’ bewust of onbewust?

Om op een bewuste manier aanwezig te zijn, begint veel bij de vitale basis van ons leven: de ademhaling. Wanneer je diep in- en uitademt, voel je zuurstof doorheen je lichaam verplaatsen. Door te focussen op deze zuurstofverplaatsing versterk je de kwaliteit van je aandacht. Een trage, gecontroleerde ademhaling voorkomt bovendien een hoge bloeddruk en verkleint negatieve gevoelens zoals stress, angst en woede. Recent onderzoek wijst eveneens uit dat een gecontroleerde ademhaling leidt tot slaapverbetering, een verhoogde levenstevredenheid en meer veerkracht.

Anderzijds betekent aanwezig zijn ook aandacht geven aan je externe omgeving. Door de omgeving rondom jou waar te nemen, geef je jezelf de kans om de kleine dingen doorheen je dag beter te absorberen. Probeer ’s avonds voor het slapen eens de energiepunten van je dag te herleven. Je zal merken dat dit leidt tot een gevoel van tevredenheid.

Rest more

We beschouwen slaap en rust vaak als een ‘luxe’. Stress en gejaagdheid maken het soms moeilijk om de rem te vinden.

Toch is het gevaarlijk om zomaar slaap te reduceren. Een slaaptekort kan immers leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals een verzwakte immuniteit maar ook obesitas, hartaandoeningen en diabetes. Wanneer we slapen, herstelt ons lichaam en worden onze vitale functies onderhouden. Onderschat het belang van slapen dus niet en durf jezelf eens de vraag stellen: Welke impact heeft een slaaptekort, en de bijhorende gevolgen, op mijn productiviteit?

Bovendien is het noodzakelijk om regelmatig jouw rem te (leren) gebruiken. Pauze nemen, ontspannen en schaamteloos doen wat je leuk vindt, is best oké. Rust balanceert je energielevels. Laat een drukke (stressvolle) agenda je leven niet beheersen. Zorg ervoor dat jij meester blijft over jouw planning.

Exercise

Bewust aanwezig zijn, is ook aandachtig ervaren hoe we bewegen doorheen de dag. Hoe vaak gebruik jij je handen of krul jij je tenen? Hoe vaak merk je dat je onbewust de spieren in je voorhoofd aanspant of je schouders krampachtig optrekt? Probeer zelf bewust eens de spanning in je spieren te lossen. Op die manier zal je jouw (werk)dag verlichten.

Daarnaast is actief bewegen ook een van de beste geschenken voor jouw lichaam. Door te sporten is er een toename aan neurotransmitters, die ervoor zorgen dat negatieve emoties en stress verdwijnen. Sporten heeft bovendien een therapeutisch effect met een positieve invloed op je humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen.

Ons brein zal door beweging beter functioneren, waardoor ook je concentratie verhoogt. Dit heeft dan weer een directe impact op jouw productiviteit.

Ask for help

Hulp vragen is niet altijd gemakkelijk. Vaak is angst hierbij een onderliggende oorzaak. Er heerst een schrik om kwetsbaar over te komen.

Toch bereikt niemand echt succes zonder de hulp van anderen te aanvaarden. Wees je er dus van bewust dat het risico, om een negatieve respons op een vraag te krijgen, niet opweegt tegen het succes dat je kan bereiken. Moed om hulp te vragen is niet de afwezigheid van angst maar het besef dat er iets belangrijker is.

Trust yourself

Het is tijd om je innerlijke coach te activeren door jezelf te vergeven en verantwoordelijkheid te nemen. Een goede coach is iemand die talenten herkent en gebreken en valkuilen omarmt. Aanvaard jezelf en zorg ervoor dat fouten je niet als een schaduw achtervolgen. Gebruik kennis en ervaring uit jouw verleden om je toekomst te versterken.

Yes, you can! Vertrouw jezelf, alleen jij kent jezelf zoals geen ander. Jij weet wat je kan en waar je naartoe wil.

Happiness as priority

Say YES to happiness! Word je gelukkig van een boek lezen, in de tuin werken of met je vrienden gaan wandelen? Dan is het uiterst belangrijk om tijd te maken voor jouw geluk en dit als een prioriteit te beschouwen. Maak ruimte voor wat je graag doet.

Daarnaast bepaalt ook optimisme hoe gelukkig je bent. Uit onderzoek blijkt dat 25% van je optimisme/pessimisme is geërfd. De overige 75% wordt beïnvloed door jouw omgeving en eigen inzet. Goed nieuws want dit wil zeggen dat we positieve emoties kunnen trainen! Ook al ben je op een bepaald moment ongelukkig, dan kan je er nog steeds voor kiezen om door een roze bril de toekomst te bekijken.

Kleur je dag en ga opzoek naar jouw kruispunt van sterktes, betekenis en genot.

Engage with people

Door de huidige COVID-19 crisis is duidelijk geworden dat mensen sociale dieren zijn. Groepsgevoel en sociaal contact geven energie.

Verbinden is een vorm van slim egoïsme. Wanneer je jouw sociale kring uitbreidt, zal je merken dat je vriendelijker bent, meer steun krijgt en vaker anderen zal helpen. Hier geniet jouw omgeving mee van.

Daag jezelf ook eens uit om raakvlakken te zoeken met iedereen die je tegenkomt doorheen jouw dag. Meteen zal opvallen dat er meer gelijkenissen zijn dan je denkt.

Just breathe. Er zit meer in dan puur het fysiologische proces. Contacteer lemmens. om jouw organisatie te laten ademen.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Je vraag:

Je opmerking: