1001 redenen om te groeien

Organisaties en bedrijfsleiders worden soms overspoeld met 1001 redenen om te groeien. Dit met als doel om betere resultaten te kunnen neerzetten, want de concurrentie is bikkelhard. Klanten zijn steeds opzoek naar kwalitatieve en prijsvriendelijke services, waardoor de druk voor organisaties soms hoog kan oplopen.

Groeien? JA! Maar een cultuurverandering? NEE!

Vaak is het antwoord op de vraag ‘Wil jij als organisatie groeien en beter worden?’ volmondig JA! Maar een cultuurverandering laten plaatsvinden? Nee, dat zien we niet zitten. En daar zijn talloze redenen voor:

  1. de mensen binnen de organisatie zijn onbekwaam
  2. de mensen binnen de organisatie houden niet van verandering
  3. de bedrijfsleider is bang de controle te ‘verliezen’
  4. én nog zoveel meer…

Verandering kan aanvoelen als wegzakken in de modder en grip verliezen, maar om de ‘ja’ voldoende fundament te geven, is het toch ook belangrijk die ‘nee’ op een bepaald moment te kunnen omdraaien in een tweede ‘ja’. En dat geldt ook zo voor het succesvol implementeren van Lean.

Do it for all the good reasons.

Om te veranderen, te groeien en nieuwe strategieën te implementeren, gebruiken we diverse technieken en tools. Het succes van deze technieken en tools wordt gedragen door een verandering in cultuur. Visueel kunnen we dit weergeven volgens de 80/20 regel. Succesvol groeien = 80% cultuurverandering + 20% technieken en tools.

80/20 culture change

Change model

John Shook, senior advisor van Lean Enterprise Institute, herkent een verandermodel dat benadrukt dat verandering start bij het gedrag. Door werkruimtes en processen visueel te verbeteren, beginnen mensen zich aan te passen aan het nieuwe gedrag en de nieuwe gewoontes die ontstaan binnen een organisatie. Hierdoor wordt een nieuwe bedrijfscultuur geboren.

shook change model
John Shook – Change Model

Kennis delen én gebruiken

Binnen bovenstaand model speelt ook het delen en gebruiken van kennis een belangrijke rol. In een geïndividualiseerd kennissysteem bevatten de werknemers en het management samen 80% van de kennis en de organisatie als geheel slechts 20%. Binnen dit systeem wordt kennis niet of nauwelijks gedeeld. Dergelijke organisatie is gedoemd te falen bij het implementeren van nieuwe technieken en tools om de organisatie te laten groeien.

Een beter systeem is één waar de organisatie kennis deelt én ook effectief gebruikt binnen het groeiproces. In dit kennismodel bevat de organisatie 80% van de kennis en de werkenemers en het management individueel maar 20%.

Shared knowledge

Alles op een rijtje…

1001 redenen om te groeien als organisatie zijn er alvast. Maar om te groeien en nieuwe technieken en tools te implementeren, is een sterke bedrijfscultuur noodzakelijk. Ligt de drempel hoog? Neen. Een bedrijfscultuur veranderen, begint bij het aanpassen van gedrag door processen en werkruimtes te verbeteren. Binnen deze cultuursverandering hoort ook het delen van kennis. Door hierrond bewustzijn te creëren, sta je jouw organisatie toe te groeien.

Ben jij na het lezen van deze blog helemaal klaar om je angsten omtrent cultuurverandering opzij te schuiven en jouw organisatie écht de kans te geven de vleugels te spreiden? Contacteer ons.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Je vraag:

Je opmerking: