Lean, knap bedacht of gewoonweg dierlijk instinct?

Overleven in een wereld vol competitie, hoe doen we dat nu? Al van zolang er leven op aarde is, is er sprake van concurrentie. We leggen enkele Lean basisprincipes tegenover de instincten en methodieken van het jachtluipaard. Lean, knap bedacht of gewoonweg dierlijk instinct? Enkele waterdichte tips om met jouw organisatie concurrentievoordeel te creëren.

Speedy gonzales

Het jachtluipaard staat bekend als het snelste landdier op aarde. Heel doelgericht en zonder aarzelen trekt dit slanke, gespierde dier een bijzonder snelle sprint richting zijn prooi.
Een sterk raakpunt met één van dé basisprincipes van Lean: zo snel mogelijk het doel willen bereiken. Heel concreet vertalen we dit naar snelle procesflows. Hoe sneller er geleverd kan worden aan de klant, hoe sneller we de feedback van de klant kunnen gebruiken om een product te leveren dat 100% aan de wensen van de klant voldoet.

Ondanks dat het jachtluipaard, in vergelijking met andere, grote katachtigen, minder krachtig is, heeft het één groot voordeel. Snelheid. Onthoud dus dit: maakt niet uit hoe groot of hoe sterk jouw concurrentie is. Als je jouw interne of externe klant snel kan bedienen, zonder haperingen of wachttijden, ligt jouw succes nabij.

Survival skills en aanpassingsvermogen

Sinds het Pleistoceen tijdperk is het jachtluipaard zich continu blijven aanpassen en verbeteren om te kunnen overleven. Zo heeft het jachtluipaard een relatief groot hart, grote neusgaten en longen ontwikkeld die de zuurstofopname hebben verhoogd. Hierdoor heeft het dier de efficiëntie van zijn ademhaling vergroot en kan het eenvoudig van 60 ademhalingen/minuut naar 150 ademhalingen/minuut overschakelen.

Ook in Lean staat continu verbeteren centraal. Aanpassingsvermogen en de wil om je niet zomaar bij een standaard neer te leggen is cruciaal. Er is geen eindmeet. Uitzoeken hoe jij voortdurend tegen de concurrentie kan opboksen is een constante.

Iets met geduldig zijn?

Opportuniteiten bestuderen is heel belangrijk omdat het je kansen op succes vergroot. Houd de competitie in de gaten. Hoe doen zij het? En vooral, wat doen zij niet? Hoe kan jij het verschil maken?

Ook dit is iets dat het jachtluipaard heeft ondervonden. Dit roofdier gaat, in tegenstelling tot andere grote katachtigen, bewust overdag jagen in plaats van ‘s nachts. Op die manier vergroot het zijn kans op een prooi en schakelt het de grotere en sterkere concurrentie uit.

Bestudeer. Wees geduldig om jouw ideale klanten te bereiken. Misschien moet je je technieken wel aanpassen? Observeer en leer. Pas dan haal jij er écht voordeel uit.

Focus

Een goede focus bewaren en goed plan is cruciaal voor het jachtluipaard, aangezien het van een springpoging ongeveer 10 minuten moet recupereren. Daarom heeft het een uitstekend zicht ontwikkeld om prooien nabij de horizon te zien bewegen.

Bewaak jouw visie. Focus op je doel en wat jij wil bereiken. Zoom in en verscherp. Focus op jouw klant. Hoe kan je sneller, beter én goedkoper leveren? Richt je op maximale klantwaarde. Pas als je dit goed vast hebt, schiet je in actie. Op deze manier vermijd je de kans op verspillingen.

Vastberadenheid

Tot slot is het belangrijk om te geloven. Geloven in jezelf en je organisatie. Ontdek de sterktes van je organisatie, maar ook de zwaktes. Bekijk je opportuniteiten en ga hiermee aan de slag.

Ga het niet te ver zoeken. De beste oplossingen zitten niet steeds in de meest ingewikkelde artikelen.

Lean, knap bedacht of dierlijk instinct?

Om eerlijk te zijn, is het een beetje van beiden. In eerste instantie vertrekt heel veel vanuit een gevoel. En daar is ook niks mis mee. De Lean en Six Sigma methodieken die lemmens. gebruikt, structureren en begeleiden dit gevoel. Beroep doen op oersterke basisprincipes om succes te realiseren, daar draait het om. En daar komt het uiteindelijk ook altijd op neer.

Don’t just set your goals or your targets. Hunt them. Wisely.

Voel jij jou geïnspireerd om er helemaal voor te gaan? lemmens. begeleidt jou om super efficiënt en effectief te worden en zó de competitie voor te zijn. Contacteer ons.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Meer artikels

Je vraag:

Je opmerking: