Statistiek, zinvoller dan we denken.

Statistiek is enkel nuttig voor wetenschappelijk onderzoek. Tenminste, dat dachten we toen we op de studiebanken zaten. Ontdek in dit blogartikel waarom we onze mening moeten herbekijken. Want HELL YES, statistiek is zinvoller dan we denken!

Wat is het juist?

Statistiek gaat over het verzamelen, meten, analyseren en interpreteren van data. Het heeft als doel om leidinggevenden te begeleiden bij het oplossen van complexe problemen. Wanneer leiden op basis van het buikgevoel niet meer volstaat, laat management-by-fact jou niet in de steek. Maar statistiek is ook zinvol als je het vanaf de eerste keer goed wil doen. Ontwikkel en design jouw processen zodanig dat het niet fout kan lopen.

Hier komt Six Sigma kijken met twee duidelijke structuren die jou doorheen dit statistische proces begeleiden. Allereerst is er de DMAIC-structuur (Define-Measure-Analyse-Improve-Control) die zich focust op het analyseren en verbeteren van bestaande producten of diensten. Daarnaast is er ook de DMADV-structuur (Define-Measure-Analyse-Design-Verify) die ontworpen is voor het zo perfect mogelijk ontwikkelen van nieuwe producten of diensten. Bij lemmens. begeleiden wij jou doorheen deze structuren.

Hoe werkt het nu?

We gaan er even vanuit dat we allemaal wel begrijpen wat data verzamelen en meten is. Laten we dus inzoomen op de feitelijke analyse. Hoe gebeurt dit en wat onderzoeken we precies?

Algemeen kader

Onderstaande formule wordt gebruikt als algemeen kader:

Y = f(x)

Concreet wil dit zeggen dat we de output Y onderzoeken, dat een bepaald proces voorstelt. Vervolgens gaan we kijken welke x’en daar invloed op hebben. Dit zijn alle mogelijke factoren die een effect kunnen uitoefenen op de output. Daarom spreken we bij de x’en over de input.

Analyse

Als we data gaan analyseren, gaan we opzoek naar variatie. In statistische termen wordt dit uitgedrukt als standaarddeviatie. Het is een maat voor spreiding die we liefst zo klein mogelijk willen houden. Hoe smaller onze gekende Gauss-curve, hoe groter de kans dat de normale verdeling binnen de specificatielimieten valt. Deze zijn bepaald door de klant. Maar hoe smaller de curve, hoe minder er is op variatie en hoe minder kans op defecten en verspillingen. Six Sigma streeft naar een kwaliteitsnorm van 6 standaarddeviaties, wat overeen komt met slechts 3,4 fouten per miljoen. Het is dus een challenge en geen doel.

Statistiek is zeker en vast zinvoller dan we denken! Met behulp van statistische tests kan je nagaan hoeveel variatie er is in jouw organisatie en sterker nog, wat de oorzaken hiervan zijn.

Helemaal geprikkeld om statistiek ook in jouw organisatie te overwegen? Of de opportuniteiten ervan te vergoten? Contacteer ons.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Je vraag:

Je opmerking: